Faculty of Architecture and Urbanism
Polytechnic University of Tirana

23004398_1642880812408984_4830322512525613154_o

Në datën 28 tetor 2017, në ambientet e “Dyqanit të Rakos” Pazari i Vjetër i Korçës u zhvillua ceremonia e Diplomimit të 22 Restauratorëve të parë pjesë e “Masterit Profesional Restaurim Monumentesh Kulture”. Me këtë rast u hap dhe Ekspozita “Unë restauroj”, me projektet e restaurimit me tematikë nga rajoni i Korçës, të punuara nga diplomantët e vitit të parë akademik të këtij Masteri.

Në ceremoninë e Dipllomimit morën pjesë Ministrja e Kulture Zj. Mirela Kumbaro, Ministri i Bujqësisë Z. Niko Peleshi, Drejtoresha e IMK Zj. Arta Dollani, Rektori i Universitetit të Korçës Prof. Ali Jashari, Rektori i UPT Prof. Andrea Maliqari, Zv Kryetari i Bashkisë së Korçës Z. Ermal Saraçi dhe punonjës të saj, Dekani i FAU Prof. Florian Nepravishta dhe pedagogë të Masterit, studentë dhe qytetarë dashamirës të trashëgimisë kulturore.

Mësimdhënia në Degën e qytetit të Korçës të Fakultetit të Arkitekturës dhe Urbanistikes, UPT u mundësua nga bashkëpunim i shkëlqyer midis UPT, Bashkisë Korçë, Institutit të Monumenteve të Kulturës dhe QSA. Specialist nga më të njohurit e fushës së ruajtjes dhe restaurimit të monumenteve të kulturës u bënë pjesë e mësimdhënies në këtë Master të munguar prej vitesh në sistemin Universitar në vendin tonë. Katër profesor nga Universitetet partnere të FAU nga Sapienza University of Rome, Universita di Campania dhe Vienna University of Technology kotribuan me ekspertizën e tyre në mbarëvajtjen e këtij masteri.

Urime studenteve!

CEREMONIA E NDARJES SË DIPLOMAVE

19:30   Celja e ceremonisë

19:35    Fjala përshëndetëse nga Zv/Kryetari i Bashkisë Korçë, z. Ermal Saraci

19:45   Fjala përshëndetëse e Dekanit të Fakultetit të Arkitekturës dhe Urbanistikës, z. Florian Nepravishta

19:55   Fjala përshëndetëse e Rektorit të Universitetit Politeknik të Tiranës, z. Andrea Maliqari

20:05   Fjala përshëndetëse e Ministrit të Bujqësisë dhe Zhvillimit Rural, z. Niko Peleshi

20:15   Fjala përshëndetëse e Ministrit të Kulturës, znj. Mirela Kumbaro

20:30   eremonia e ndarjes së diplomave dhe ekzpozimi i projekteve të restaurimit të diplomantëve

22883670_10214334325582916_121763610_o - Copy22908576_10214334309942525_1087699396_o22906412_10214334310302534_1688928233_o - Copy23023346_10214334310382536_588279513_o23023132_10214334318462738_1260250387_o22883784_10214334320782796_1995052032_o - Copy23022998_10214334324342885_1420049627_o 22906366_10214334324382886_551419267_o - Copy 23023098_10214334325422912_1771261568_o 23107602_10214334322342835_734895321_o22853428_10214755385419625_5906491084718877200_n 22861372_10214690410203207_7688016190414446451_o22829534_10215347659550468_7837283642921247365_o

23023197_10214334321702819_774455511_o 22906471_10214334319062753_894743811_o

29 Aug 2017 - Renditja RAUNDI 1

RENDITJA E APLIKANTEVE NE RAUNDIN E PARE

Renditja e aplikanëtëve për programet e studimit ofruar nga FAU për vitin akademik 2017-2018 Raundi 1

Për kuotat dhe procedurat e pranimit dhe transferimit të studimeve në vitin akademik 2017 – 2018 klikoni më poshtë:

Kuotat, pranimet dhe transferimet (link)

Filloi përzgjedhja e studentëve të rinj në FAU. Këtë vit akademik kemi rreth 3750 aplikime nga maturantët për tre programet e studimit të ofruara për ta. Në raport me vitin e kaluar, programet e studimit në arkitekturë dhe urbanistikë kanë pasur një rritje të kërkesës me 105 aplikime, ndërsa dega e re Bachelor në Arkitekturë Interieri dhe Dizajn ka pasur mbi 900 aplikime.

Në vitin akademik 2017-18, në FAU do të pranohen 125 studentë në degën Arkitekturë, 70 në degën Urbanistikë dhe 35 në Arkitekturë Interieri dhe Dizajn. 

Për procedurat e pranimit dhe transferimit të studimeve në vitin akademik 2017 – 2018 referojuni udhëzimeve të mëposhtme:

Aplikimet dhe Regjistrimi: Udhëzimi 15 i MAS, Dt. 19.05.2017 (pdf)

Programet e dyta të studimit dhe Transferimet: Udhëzimi 18 i MAS, Dt. 16.08.2017 (pdf)

Kriteret e pranimit: Vendimi 1 i Senatit të UPT, Dt. 27.01.2017 (pdf)

Kuotat e pranimit në FAU: 

Cikli i parë:

 • Arkitekturë Interieri dhe Dizajn – Total 35 Kuota / Të rregullt 30 / P. i Dytë 1 / Troje 4

Programe studimi të integruara të ciklit të dytë:

 • Arkitekturë Profili Arkitekt – Total 125 Kuota / Të rregullt 105 / Transferime 3 / P. i Dytë 5 / Troje 8 / Të huaj 1 / Kategori të tjera 3
 • Arkitekturë Profili Urbanist – Total 70 Kuota / Të rregullt 55 / Transferime 3 / P. i Dytë 3 / Troje 6 / Kategori të tjera 3

Cikli i dytë:

 • Master Profesional në Restaurim Monumente Kulture – Total 50 Kuota / Të rregullt 10 / P. i Dytë 30 / Troje 8 / Të huaj 2

Cikli i tretë:

 • Studime doktorate (arkitekturë, urbanistikë, restaurim) – Total 12 Kuota / Të rregullt 10 / Troje 2

Gjithsej për vitin akademik 2017-2018

 • 210 studentë të rregullt
 • 6 transferime
 • 39 studentë në programe të dyta studimi
 • 28 studentë nga trojet shqiptare jashtë kufirit (Kosovë, Maqedoni, Mali i Zi, Preshevë, Bujanovc, Medvegjë)
 • 3 shtetas të huaj
 • 6 studentë që i përkasin kategorive të veçanta (aftësi të kufizuara, jetimë, romë dhe egjiptianë)

01 Aug 2017 - Exam schedule

Shkarkoni në linkun e mëposhtëm orarin e provimeve për sesionin e vjeshtës 2016-2017 për programet e studimit Master i Shkencave në Arkitekturë, Profili Arkitekt dhe Urbanist:

Suksese!!!

UNDER PRESSURE – Facts of socialist architecture in Albania

poster small
This is an effort to envisage the reality of communist Albania by using architecture as a decoding tool.

The exhibition invites the visitor to read a storyline, which is neither chronological nor built on sequential facts. Constructing a path would constitute in a way a biased approach or a perspective by the authors. The exhibited material aims to neutralize any possible level of pre-interpretation, which drives the visitor towards his personal exploring and experiential paths into an unknown context.

The generic theme of the exhibition consists in illustrating the many forms of dialogue established between architecture and political power, portraying at the same time a dichotomy that is mirrored throughout the creative process of the architect.

Given the Albanian context, how was architecture impacted by the pressure modeled from ideology and communist propaganda? The answer is revealed through an episodic collage that exposes pieces of distorted, bended or overlapped realities. Eight episodes are served to illustrate the puzzle; Ideology and design, Approach and image, Standardized design, Prefabrication, Dissidence (?), Atheism, The National Form, and Architecture as communication tool.

Through these thematic etudes it is legible how, in many cases, architecture is transformed into a medium, enabling communication between the political power and citizens. Architectural or urban entities become the ground upon which the propaganda is materialized into form or space, and where ideology continuously models the artistic worldview.
image4

IMG_0284

An exhibition by: Gjergji Islami, Denada Veizaj, Gjergj Thomai, Enrico Fontanari

Graphic concept and design: Ana Pekmezi

With the special attention of: Andrea Maliqari, Rector of the Polytechnic University of Tirana

Supported by: IUAV, University of Venice, Polytechnic University of Tirana, Faculty of Architecture and Urbanism, Central Technical Construction Archive

Participated in the opening ceremony: Alberto Ferlenga, Rector of IUAV; Andrea Maliqari, Rector of UPT; Enrico Fontanari, IUAV; Gjergji Islami and Denada Veizaj, UPT; Gjergj Thomai director of AQTN

IUAV web (link)

Facebook event (link)

Leaflet (pdf)

Poster (pdf)

Publication diary (pdf)

FJALA E DEKANIT TE FAU NE CEREMONIN E DIPLOMIMIT

19 Dhjetor 2016

111Të dashur të diplomuar,

I dashur Prof. Andrea Maliqari, Rektori i Universitetit Politeknik të Tiranës;

Dekanë të nderuar;

Mysafirë të shquar;

Përgjegjës te Departamenteve dhe profesorë të FAU;

Te dashur prindër të të diplomuarve e miq të tyre.

Është privilegji im të përfaqësoj FAU-n në ceremoninë e diplomimit tuaj si arkitekt dhe urbanist te rinj ne këtë salle të ndërtesës së Rektoratit UPT qe është një simbol i Arsimit të Lartë në Shqipëri. Jam shumë i lumtur që jam këtu me ju në këtë rast të veçantë, dhe i kënaqur të them disa fjalë në lidhje me edukimin ne fushën e arkitekturës dhe urbanistikes, si dhe fillimin e jetës tuaj profesionale.

Ju jeni brezi i 42-te i arkitektëve të shkolluar në Universitetin tone. Shkolla jone është e njohur për programin e saj të shkëlqyer profesional dhe shërbimin e saj te rëndësishëm ndaj vendit dhe komunitetit tone, për përgatitjen e arkitekteve te pasionuar e te vendosur në përmirësimin e jetës qytetare duke kontribuar në mirëqenien e shoqërisë.

Pas 47 vitesh histori FAU vazhdon të jetë lider i edukimit dhe kërkimit në arkitekturë e urbanistikë. Ky rrugëtim përbën sot edhe pikën më të forte i shkollës sonë te Arkitekturës dhe Urbanistikes, mbi të cilën është ndërtuar reputacioni dhe është fituar besueshmëria. Gjatë këtyre viteve, një grup i madh profesorësh u mblodhën në Universitetin e Tiranës dhe më pas në Universitetin Politeknik të Tiranës për të ndërmarrë këtë mision i cili vazhdon me përkushtim edhe sot.

Fakulteti i Arkitekturës dhe Urbanistikës me programet në të tre ciklet e studimit, Bachelor në Arkitekturë Interieri dhe Dizajn, Master i Shkencave  në degën Arkitekturë dhe Urbanistikë, Master Profesional në Restaurimin e Monumenteve të Kulturës  si dhe Doktoraturë, është sot ndër më të kërkuarit nga studentët, jo vetëm për kërkesat që ka tregu i punës, por edhe për kualitetin e programeve që ofron. Në këto programe studimi gërshetohen më së miri përvoja dhe eksperienca mësimore dhe shkencore e kësaj shkolle që nga themelimi i saj, me eksperiencën dhe përvojën e përparuar evropiane dhe më gjerë, të shprehura në implementimin e plotë të Kartës së Bolonjës.

Për shkak të tipareve te programeve tona, studentët më të talentuar janë tërhequr këtu – studentët e tillë si ju.

Fakulteti i Arkitekturës dhe Urbanistikës ndihet sot krenar dhe mjaft i nderuar në përmbushjen e misionit të tij tepër të rëndësishëm të përgatitjes dhe diplomimit të mbi 1200 arkitektëve dhe urbanistëve, numër te cilit i shtoheni dhe ju.

Këtë vit akademik diplomohen 101 studentë (80 diplomant ne MSc në Arkitekturë, 21 diplomant ne MSc. në Urbanizëm dhe 7 Doktorant. Ky është një numër i jashtëzakonshëm i mendjeve të ndritura dhe të trajnuara mirë të cilët, së bashku, mund të udhëheqin rrugën e arkitekturës / urbanizmit dhe shoqërisë.

Në emër të FAU të Universitetit Politeknik të Tiranës, më lejoni të shpreh urimet më të përzemërta për secilin prej jush që do të diplomohet sot, urime për diplomimin tuaj të suksesshëm, pas 5 vjet e më shumë të punës së vazhdueshme e të vështirë në FAU.

Urime, të diplomuar!

Urime, prindër, vajza, djem, kolege, dhe miqtë!

Edhe pse kjo është një festë e diplomimit tuaj, është, po ashtu, një festë për të gjithë ne në këtë sallë dhe më gjerë.

Sot, jemi mbledhur në këtë salle të UPT për të festuar arritjet tuaja të jashtëzakonshme. Ju keni arritur shumë gjatë kohës se studimit tuaj në FAU. Tani ju do të mbani një diplomë nga shkolla më e rëndësishme e Arkitekturës dhe Urbanistikes në Shqipëri dhe një nga shkollat e para të akredituar brenda dhe jashtë vendit.

Me fitimin e kësaj diplome, ju jeni rritur si individë, keni fituar një përvojë të re dhe keni hedhur themele te forta ne fushën e arkitekturës e urbanistikës si dhe  keni arritur kompetencë në zgjidhjen e problemeve që do të ju shërbejnë edhe në të ardhmen. Ju jeni të përgatitur mirë për të krijuar risi dhe rezultate te shkëlqyera, të bashkëpunoni në të gjithë fushat për të trajtuar disa nga sfidat më të mëdha të vendit.

Ju do të na bëni krenarë!

Kjo është dita juaj! Në këtë moshë të rritjes, zhvillimit dhe transformimit, vendi ynë ka nevojë të madhe për profesionist të rinj me vizione të freskëta, entuziazëm dhe energji.

Që tani ju jeni të gatshëm dhe të etur për të lënë FAU dhe për të filluar ushtrimin e profesionit tuaj në praktikë. Siç e dini, Shqipëria ka nevojë për profesionistë të rinj të cilët mund të luajnë role të ndryshme në marrjen e përgjegjësive të mëdha në sektorë të ndryshëm të vendit. Ju keni hyrë në një rrugë ku ka mundësi të ndryshme, por edhe një rrugë që kërkon durim tuaj, karakterin dhe vendosmërinë. Mendjet sipërmarrëse janë të nevojshme në nxitjen mentalitetin krijues në treg. Sektori i ndërtimit ka nevojë për profesionistë të kualifikuar me aftësitë e duhura.

Vendimmarrësit, administratorët e pushtetit qendror dhe lokal duhet të kuptojnë rendësin e punësimit të specialistëve të përgatitur si ju. Ata që mendojnë për çështjet e zhvillimit te qëndrueshëm urban dhe ata që të shkojnë përtej te ndërtuarës duke kërkuar në të ardhmen e zonave rurale janë ende për të dalë nga ju. Ju keni një të ardhme të ndritur shumë aspekte para jush, nëse ju jeni të gatshëm për të dhënë atë njëqind për qind.

Ka shumë fusha të praktikës dhe hulumtimeve që janë ende për t’u eksploruar dhe pushtuar me ekspertizën tuaj në këtë vend. Ju keni vënë ne dispozicion të gjitha energjitë tuaja për të studiuar në këto vite. Tani është koha për të praktikuar dhe zhvilluar atë që keni mësuar në botën profesionale të arkitekturës, urbanistikës dhe disiplinave të tjera në këtë kulm të rritjes, zhvillimit dhe transformimit të Shqipërisë.

Është koha të pyesni se çfarë mund të bëni ju për vendin tuaj në këtë epokë me dritëz shprese për të kapërcyer tranzicionin e tej zgjatur në përgjithësi, dhe për të ndërtuar një komb që mund të jetë një model për rritjen dhe prosperitetin.

Unë do të doja të përfitoj nga ky rast të falënderoj pedagogët tuaj, të cilët kontribuuan në zhvillimin tuaj si profesionistë dhe kanë të krijuar një mjedis të përshtatshëm për të mësuar, prindërit dhe familjaret, të cilët dhanë kontributin e tyre të çmuar dhe mbështetjen për të arritur aty ku jeni sot, dhe gjithë stafin mbështetës në FAU që dha më të mirën për të patur ambientet e mundshme të të mësuarit.

Faleminderit që zgjodhët FAU,

Ju falënderoj për rritjen tuaj së bashku me FAU-n

ju falënderoj që na sillni triumfet e shënuara nga sukseset që keni arritur tashmë, dhe ata që janë ende për të arritur.

Edhe një herë ju përgëzoj dhe shpresoj qe ju do të na bëni të gjithëve krenarë duke i dhënë më të mirën tuaj në ndërtimin e një Shqipërie më të mirë dhe të begatë.

Dekan i Fakulteti i Arkitekturës dhe Urbanistikës

Prof. Dr. Florian Nepravishta

 

img_3498 img_3651 img_3519 img_3500 img_3486 img_3567 img_3571 15625643_10206749601693077_4651838306710870750_o 15585263_10206749648694252_7560045847130623497_o img_3664

Faculty of Architecture and Urbanism
Polytechnic University of Tirana
Rr. Muhamet Gjollesha, 54, Tiranë

tel/fax: +355.(0)4.2229045
info@fau.edu.al